Rouskuvan hyvää turvallisesti – Hyppää mukaan Linkosuon Rouskis! -välipalakorppujen ruokaturvalliselle matkalle

6.6.2022

Linkosuo_Rouskis_valipala_1920x1080

Linkosuon toiminnan lähtökohta on tarkoin valvottu tuoteturvallisuus. Tässä artikkelissa kurkistamme keväällä 2022 markkinoille tuotujen Rouskis! -välipalakorppujen ruokaturvalliseen matkaan läpi tuotannon eri vaiheiden. Korppujen matkaa on turvaamassa myös Nokevalin digitaalinen OVA-omavalvontapalvelu.

Vastuulliset valinnat ja korkea laatu ovat Linkosuon osaamisen todistus niin kuluttajille kuin kaupalle. Linkosuon leipomo otti vuonna 2019 ensimmäisten suomalaisten elintarvikeyritysten joukossa käyttöönsä IFS FOOD -laatujärjestelmän, joka määrittelee tarkat reunaehdot ruokaturvallisuudelle ja laadun varmistamiselle kiinnittäen huomiota muun muassa digitalisaation laajaan hyödyntämiseen.

– Linkosuolla ruokaturvallisuus on vahvasti läsnä kehitysketjun jokaisessa vaiheessa. Se on peruskriteeri, joka täytyy hoitaa todella huolella. Meillä on pitkät perinteet laatujärjestelmistä ja niiden kehittämisestä. IFS Food -laatujärjestelmä on äärimmäisen vaativa ja teemme laadun takaamiseksi enemmän kuin mitä lainsäädäntö edellyttää, kertoo Linkosuon kehitysjohtaja Suvi Urvikko-Mäkivaara.

Vuodesta 2019 alkaen Linkosuo on myös julkaissut toiminnastaan vuosittaista vastuullisuusraporttia, jonka sidosryhmäkyselyissä korostuu lähes poikkeuksetta tuoteturvallisuus. Hyppäsimme Rouskis! -välipalakorppujen matkaan tutustumaan päivittäisiin arjen tekoihin, joilla ruokaturvallisuudesta huolehditaan tuotteen valmistusprosessin jokaisessa vaiheessa. Nokevalin digitaalinen OVA-omavalvontapalvelu on mukana varmistamassa, että kaikista valmistuksen aikana ruokaturvallisuuden eteen tehtävistä toimenpiteistä jää systemaattisesti ja oikea-aikaisesti jälki.

Näin Rouskis! -välipalakorppujen ruokaturvallinen matka varmistetaan Linkosuon leipomon tuotannossa vaihe vaiheelta:

1. Raaka-aineet saapuvat. On vastaanotto­tarkastuksen aika.

Rouskis! -välipalakorppujen ruokaturvallisuuden varmistaminen alkaa heti raaka-aineiden saapumisesta Linkosuolle. Resepti on pyritty suunnittelemaan siten, että lapsille suunnatussa tuotteessa on mahdollisimman vähän lisättyä sokeria ja lisäaineita sisältäviä aineisosia.

– Tarkistamme, että raaka-aineet ovat varmasti sitä mitä pitääkin, tuotetiedot oikein ja säkit ehjiä. Herkkien tuotteiden lämpötilat mitataan ja tulokset kirjataan erätunnisteen kera ylös OVA-palveluun, josta tietoihin voidaan tarvittaessa palata jälkikäteen, kertoo Linkosuon laadunohjaaja Tytti Tukiainen.

Kun raaka-aineet on hyväksytty käyttöön, ne lähetetään eteenpäin kohti raaka-aineasemia.

Linkosuon_leipomo_raaka-aineet_taikinapadoissa_1920x1280px
Raaka-aineet padoissaan odottamassa taikinan vaivausta.

2. Raaka-aineet pataan ja taikinan vaivaus voi alkaa

Raaka-aineasemista aineksia annostellaan pataan reseptin mukainen määrä taikinan sekoitusta varten. Rouskis! -välipalakorppujen reseptit eivät ole sattuman summaa, sillä korppujen kaksi eri makuvarianttia on kehitelty tarkoin lasten antamien palautteiden mukaisesti. Tuotteita on maistatettu muun muassa tamperelaisen alakoulun oppilailla ja reseptiä on hiottu makumieltymysten mukaisesti. Patoihin päätyvät raadin suosikkimaut eli suklaahiput ja kanelipullamausteet.

– Kun taikina on vaivattu ja taikinantekijä on varmistanut sen oikean koostumuksen, varmistamme taikinan lämpötilan piikkilämpötilamittarilla ja tulos kirjataan OVA-palveluun. Mikäli lämpötila ei ole raja-arvojen sisällä, reagoidaan tilanteen mukaisesti ja tehdään tarvittavat jatkotoimenpiteet, kertoo Tukiainen.

Vaivauksen jälkeen taikina saa huilata hetken aikaa patalepovaiheessa ennen tulevia koitoksia.

Linkosuo_taikinan_lampotilamittaus_piikkimittarilla_1920x1280
Taikinan oikea lämpötila varmistetaan digitaalisen OVA-palvelun kanssa langattomasti toimivalla piikkilämpötilamittarilla. Kuvaushetkellä padassa tekeytyi leipätaikina.

3. Taikina muotoillaan pieniin suihin sopiviksi palasiksi

Patalepovaiheen jälkeen korpputaikinan matka jatkuu vuoristoratamaiselle tuotantolinjalle. Ennen linjan aloitusta tehdään tarvittavat turvallisuustoimenpiteet IFS FOOD -laatujärjestelmää noudattavien työohjeiden mukaisesti.

– Ennen linjan aloitusta huolehdimme, että linjasto on puhdistettu ja siivoustarkastukset tehty sekä niiden tulokset kirjattu OVA-palveluun. Linjastolla ei saa olla maustejäämiä tai vierasesineitä ja pintapuhtauden on täytettävä sille asetetut kriteerit, kertoo Tukiainen.

Ensimmäisenä linjastolla on vuorossa ylöslyöntikone, jossa taikina muotoillaan oikeankokoisiksi palasiksi. Korpun soikea muoto on tarkoin harkittu.

– Kehitysvaiheessa meillä oli tikkua, ympyrää ja keksimäistä rakennetta. Oli tärkeää löytää juuri se oikea muoto, jotta korppu pysyy näppärästi pienikokoisten sormien otteessa ja sitä on kiva syödä, Urvikko-Mäkivaara kertoo.

Koneen oikeanlaisiksi muotoilemien taikinapalojen raakapaino varmistetaan ja tulokset kirjataan OVA-palveluun.

Linkosuon_leipomo_muoto_linjastolla_1920x1280
Ylöslyöntikone muotoilee taikinasta oikeankokoiset ja -muotoiset tuotteet. Kuvaushetkellä linjastolla matkasi ruissipsejä.

4. Rouskahtavan rapeina uunista ulos

Taikinapalaset nostatetaan, jonka jälkeen ne matkaavat uuniin paahtamista varten. Rouskahtavan rapeuden saatuaan korput jatkavat matkaansa laatukontrollipisteeseen, jossa niiden laatu tarkistetaan ja esimerkiksi littanat kappaleet poistetaan. Linkosuolla seurataan tarkkaan hävikin kertymistä. Hävikin määrä ja syyt kirjataan talteen OVA-palveluun.

– Rouskiksen hävikki on pääasiassa hyvin pientä. Jos korput pääsisivät esimerkiksi kuivahtamaan liikaa, ne voidaan hyödyntää rehuleipänä. Näin epäkurantti tuote päätyy roskiksen sijaan eläinten rouskuteltavaksi, kertoo Tukiainen.

Linkosuon_leipomo_uunista_ulos1920x1280
Uunituoreita tuotteita matkalla kohti maustatusta ja pussitusta. Kuvaushetkellä linjastolla matkasi ruissipsejä.

5. Mausteet pintaan ja pussiin

Uunituoreet korput kuivataan, jonka jälkeen ne saavat pintaansa vielä oikeat mausteet ja öljyn ennen pussittamista.

– Maustamis- ja pussittamisvaiheessa tarkastamme ja kirjaamme OVA-palveluun ylös lukuisia eräkohtaisia tietoja ja tuoteanalyysejä laadun varmistamiseksi. Esimerkiksi metallinpaljastimen toimivuus varmistetaan ja jäännöshappipitoisuus mitataan. Kirjaamme ylös muun muassa korppuihin lisätyt mausteet, rypsiöljyn erätunnisteet ja pussin materiaalin, kertoo Tukiainen.

Myös tässä vaiheessa on ennen korppujen saapumista suoritettuna useita työohjeiden mukaisia siivoustehtäviä ja niiden kuittauksia, kuten mausteannostelijan ja pakkauskoneen siivoustarkistukset sekä työvälineiden allergeenipesut.

– Allergeenitiedot ovat kuluttajille erityisen tärkeitä ja pyrimme siihen, että pussien tuoteselosteet ovat mahdollisimman selkeitä.  Ilmoitamme tarkkaan, jos samalla tuotantolinjalla valmistetaan jotain allergeeneja sisältävää tuotetta, Urvikko-Mäkivaara kertoo.

Linkosuon_leipomo_tuotteiden_pussitus_1920x1280
Automaattisen pussivaa’an jälkeen pussit matkaavat laatikointiyksikköön, joka asettelee laatikkoon oikean määrän pusseja.

Mikäli jokin kirjatuista omavalvonnan toimenpiteistä ei täytä sille asetettuja kriteereitä, antaa OVA-palvelu poikkeamatilannehälytyksen.

– Hälytys kertoo mikä on vialla ja voimme välittömästi reagoida epäkohtaan. Esimerkiksi karanteenihälytys ilmoittaa reaaliaikaisesti, mikäli on tullut ongelmapussi ja tuotetta ei voida laittaa eteenpäin asiakkaalle, kertoo Tukiainen.

Automaattinen laatikointiyksikkö asettelee pussivaa’alta tulleet valmiit Rouskis! -pussit laatikoihin, josta ne siirtyvät lavaukseen varastointia ja kuljetusta varten.

5. Matka kohti asiakkaita voi alkaa – pian saa rouskuttaa!

– Lähettämö tarkistaa ja kirjaa vielä kuljetusautojen puhtauden ylös OVA-palveluun, ennen kuin välipalakorppujen matka kohti asiakkaita voi alkaa, kertoo Tukiainen.

Linkosuon_leipomo_1920x1280_Rouskis_lavat
Rouskis! -välipalakorppulavoja valmiina matkaan.

Digitalisaatio tuo tuoteturvallisuuden varmistamiseen läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä

IFS FOOD -laatujärjestelmä vaatii Linkosuolta jatkuvaan parantamiseen perustuvaa elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän ylläpitoa. Leipomon toimintatapoja on viime vuosina kehitetty digitaaliseen suuntaan ja OVA-palvelun myötä ruokaturvallisuuden eteen tehtävien omavalvonnan toimenpiteiden seurantaa on voitu kehittää niin, että paperilomakkeista on luovuttu tuotantotiloissa täysin.

Tytti_Tukiainen_Linkosuon_leipomo_1920x1080
Linkosuon leipomon laadunohjaaja Tytti Tukiainen

– Teemme OVA-palveluun lähes 700 kirjausta päivittäin, joten työtämme helpottaa kovasti, kun kaikki tiedot voidaan kynän ja paperin sijaan tallentaa helposti ja reaaliaikaisesti suoraan järjestelmään. Laatujärjestelmän vuosittaisessa auditoinnissa OVA-palvelu on erinomainen työkalu, sillä pystymme läpinäkyvästi ja jäljitettävästi osoittamaan, mitä toimenpiteitä tuotannossa on tehty ja milloin, Tukiainen sanoo.

OVA-palvelu toimii myös jatkuvana arjen työkaluna pohjaten päätöksentekoa dataan.

– Käyn joka aamu hälytyslistan läpi ja katson, onko siellä jotain sellaista, mihin pitää reagoida. Raportoimme omavalvonnan toimenpiteet kuukausitasolla ja olemme tunnistaneet kerätyn tiedon pohjalta esimerkiksi koulutus- ja kehitystarpeita, Tukiainen kertoo.

– Myös uusia tuotteita kehitettäessä OVA-palveluun kerätty tieto auttaa pohjustamaan suunnittelutyötä. Voimme esimerkiksi seurata, mikä kerryttää hävikkiä tai mitä kannattaa huomioida taikinalämpötiloissa. Pyrimme jatkuvasti tuomaan ratkaisuja asioihin, joissa huomaamme datan perusteella kehitettävää, Urvikko-Mäkivaara lisää.Linkosuon Leipomo Oy – Ripaus kekseliäisyyttä, kauhallinen rohkeutta

  • Yli 80-vuotias perheyritys
  • Leipomo valmistaa tuoretuotteiden lisäksi erityisesti kuivaleipätuotteita, ja leipomotoiminnan strategisen tavoitteena on olla kansainvälinen snack- ja välipalayritys
  • Rouskis! -välipalakorput ovat lasten ja nuorten makuun kehitetty hieman terveellisempi välipala. Korput on leivottu kotimaisista viljoista Kangasalla ja ne sisältävät 50 % vähemmän sokeria kuin esimerkiksi välipalakeksit.
  • Tutustu: linkosuo.fi

Kysyttävää elintarviketeollisuuden olosuhteiden valvonnasta?

Ota yhteyttä