Case Vaissi: Tuotantotilojen hygieniatason seurantaan nopeutta ja varmuutta pintahygienia­mittarilla

Case_Vaissi_ATP_luminometri_elintarviketeollisuudessa_1920x1080

Euroopan suurin käärylevalmistaja Vaissi Oy haluaa tarjota asiakkailleen käsin ja rakkaudella valmistettua terveellistä ruokaa, jonka laadun varmistamiseen panostetaan arkea helpottavilla digitaalisilla ratkaisuilla.

Keuruun maaseudulla sijaitsevalla Vaissi Oy:n tehtaalla kääritään kotimaisista raaka-aineista huimat 12 miljoonaa kaalikäärylettä vuosittain. Vaissille on tärkeää, että kaalin ruokaturvallinen matka pellolta ruokapöytään varmistetaan luotettavasti ja tehokkaasti.

Elintarvikkeiden turvallista matkaa ovat olleet takaamassa myös Nokevalin lämpötilavalvonnan ratkaisut vuodesta 2001 lähtien: Aluksi jäähdytettyjen tilojen ja myöhemmin prosessivaiheiden lämpötilaseurannassa. Keväästä 2022 alkaen on käyttöön otettu myös pintapuhtauden mittaamisen ratkaisut.

ATP-luminometri pintahygienian nopeaan ja luotettavaan mittaamiseen

Vuodenvaihteessa 2022 Vaissi kartoitti eri vaihtoehtoja löytääkseen luotettavan, nopean ja helppokäyttöisen ratkaisun tuotantotilojensa hygieniatason varmistamiseen. Toiveena oli, että erilaisilta pinnoilta otettavien pintapuhtausnäytteiden tulokset saataisiin aiempaa nopeammin, sillä silloinen mittausratkaisu pintapuhtausnäytteen tuloksen saamiseksi vaati vuorokauden odotusajan.

Vaissi päätti ottaa käyttöönsä Nokevalin pintapuhtausmittalaitteen, ATP-luminometrin, sillä laite antaa pintapuhtauden tuloksen sekunneissa. Näin riittämättömään tulokseen voidaan reagoida välittömästi.

ATP-luminometrin nopeus mahdollistaa meille sen, että voimme suorittaa tarvittavat puhdistukset jo ennen kuin toiminta pinnoilla alkaa. Nopeudessa laite on lyömätön, kertoo Vaissin laatupäällikkö Laura Liimatainen.

Vaissi käyttää ATP-luminometriä erityisesti niiden pintojen hygieniatason mittaamiseen, joilla elintarvikkeet ovat pintakosketuksessa, kuten prosessilaitteisiin. Tämän lisäksi luminometri toimii apuna yleisen hygieniatason varmistamisessa, sillä Vaissilla seurataan laitteen avulla muun muassa pöytätasojen, lattiakaivojen, ovenkahvojen, letkujen sekä koneiden riittävää puhtautta.

Vaissi_Kaisa_Kuusimäki
Vaissin laatu- ja tuotekehitysvastaava Kaisa Kuusimäki ottamassa pintapuhtausnäytettä ATP-luminometrillä.

ATP-luminometrin helppokäyttöisyys ja selkeä raportointityökalu nopeuttavat työntekoa ja helpottavat tulosten seurantaa

Langattoman ATP-luminometrin avulla pintapuhtausmittausten tulokset siirtyvät automaattisesti Vaissilla käytössä olevaan Nokevalin digitaaliseen OVA-palveluun, josta pintapuhtauden tuloksia voidaan tarkastella jälkikäteen. Mittaushetkellä apuna toimii puhelimeen ladattava OVA-sovellus, joka opastaa näytteenottajalle vaihe vaiheelta, kuinka näyte otetaan luotettavan tuloksen saamiseksi.

Vaissi on käyttänyt digitaalista OVA-palvelua vuosien ajan tuotteiden ja raaka-aineiden lämpötilamittausten seurantaan. ATP-luminometrin myötä myös pintapuhtauden tulokset ovat tarkasteltavissa ja raportoitavissa samasta palvelusta. Liimatainen kokee helppokäyttöisen OVA-palvelun ja sen sisältämän selkeän raportointityökalun helpottavan elintarviketurvallisuuden seurantaa.

Aiemmin olemme kirjanneet käsin näytteenoton ajankohdan, tuloksen sekä muut jäljitettävyystiedot excel-lomakkeelle. ATP-luminometrin avulla tämä vaihe on jäänyt pois säästäen aikaa. Palveluun kertyvästä datasta näemme helposti kaikki jäljitettävyystiedot, ja ne ovat myös aiempaa vaivattomammin raportoitavissa, kertoo Liimatainen.

ATP-luminometrin käyttöönottoa sujuvoitti Liimataisen mukaan myös Nokevalin koulutuspäällikön pitämä käyttöönottokoulutus, jossa Vaissin kolmen henkilön laatutiimi sai heti tuntuman siihen, miten laite toimii. Käytännönläheisessä etäkoulutuksessa pintapuhtausmittauksia harjoiteltiin kouluttajan opastuksella.

ATP-luminometrin käyttö vaikutti heti koulutuksesta alkaen helpolta. Asiakastuki on toiminut hyvin myös koulutuksen jälkeen ja apua on saatu aina, kun kysyttävää on herännyt, kertoo Liimatainen.

Pitkäkestoinen kumppanuus tuo lisäarvoa

Vaissin ja Nokevalin yhteistyö käynnistyi vuonna 2001 jäähdytettyjen tilojen automaattisesta lämpötilaseurannasta ja Liimatainen itse on ollut yhteistyössä mukana 17 vuoden ajan. Vuosien varrella Vaissin prosessin lämpötilan mittausta on saatu varmennettua vähentämällä manuaalista työtä ja automatisoimalla tulosten kirjaaminen. Lämpötilamittausten käyttöpisteet ovatkin kasvaneet vuosien varrella yli 20:een ja Liimatainen pitää erityisen hyvänä, että näin suuressa kokonaisuudessa mittalaitteiden kalibrointivaihdot toimivat helposti ja hallitusti.

Olemme kaikkinensa tyytyväisiä ja yhteistyö Nokevalin kanssa toimii hyvin. Vuosien kokemuksen pohjalta uskallamme luottaa siihen, että mikäli ongelmia ilmenee, ne voidaan korjata yhdessä, sanoo Liimatainen.

Lue lisää Vaissin lämpötilavalvonnan ratkaisuista: Vaissin lämpötilavalvonta auttaa keskittymään olennaiseen

Case_Vaissi_kaalilaatikko_1920x1080

Vaissi Oy – Rakkaudesta kaaliin

  • Kotimainen perheyritys jo vuodesta 1829
  • Valmistaa tuttuja perinteitä ja moderneja trendejä yhdistäviä kaalikääryleitä käsityönä Keuruun maaseudulla, Vaissijärven rannalla
  • Ajankohtaista: Rakenteilla uusi kokoonpanotehdas valmiiden annosaterioiden valmistamiseen
  • Tutustu: vaissi.fi

Kysyttävää digitaalisesta omavalvonnasta?

Autamme mielellämme!