Miten styroksilaatikosta ja neljästä pienestä lämpömittarista päädyttiin kolmannen sukupolven digitaaliseen omavalvonta­palveluun? – Lue NSnappyn tarina tekijöiden kertomana

nokeval logo Nokeval LinkedIn

Uudessa NSnappy-omavalvontapalvelussamme tiivistyvät yhteen kahden vuosikymmenen aikana kerryttämämme tieto ja asiantuntemus omavalvonnan ja olosuhdevalvonnan tarpeista. Lisäksi palvelu on lopputulos kahden innovatiivisen tekijän, Lari Maasalon ja Markku Lukkarin, 20 vuoden yhteistyöstä. Parivaljakko kertoo tässä artikkelissa omin sanoin, kuinka digitaalinen NSnappy-omavalvontapalvelu syntyi.

Lari:

Oli vuosi 2003. Euro oli ollut käteisvaluuttana vasta vuoden ja EU:ssakin Suomi oli ollut vasta seitsemisen vuotta. Googlen Gmailia ei vielä ollut, ei liioin Facebookia tai Twitteriä, eikä monta muutakaan nykyään itsestäänselvyytenä pitämäämme tuttua palvelua. Olin ollut vuoden verran töissä Nokevalilla. Sen vuoden verran olimme Nokevalilla kehitelleet jotain ihan uutta: langattomia radiolähettimellä toimivia lämpömittareita.

Ajatus oli vapauttaa ateriapalvelun henkilöt lämpötilojen tihrustamisesta pieniltä näytöiltä ja tulosten käsin kirjaamiselta ja mapittamiselta.

Eräänä päivänä saimme Nokevalille vieraaksi Markku Lukkarin. Hänellä oli mukanaan styroksilaatikko, jonka kannessa oli neljä pientä lämpömittaria, jotka näyttivät lämpötilat pienillä himmeillä LCD-näytöillä. Markulla oli idea ateriakuljetusten lämpötilaseurannan digitalisoinnista, vaikka tuota sanaa ei silloin vielä käytettykään. Ajatus oli kuitenkin vapauttaa ateriapalvelun henkilöt lämpötilojen tihrustamisesta pieniltä näytöiltä ja tulosten käsin kirjaamiselta ja mapittamiselta.

Markku:

Olin aikoinaan 80-luvun alussa ennen myyntiurani alkua ravintola-alalla yrittäjänä. Yrittäjyyden seurauksena kiinnostukseni foodservice-alaa kohtaan kasvoi entisestään.

Ilman prosessien seuraamista sekä loistavia ja pitkämielisiä asiakkaita ajatus ateriakuljetusten lämpötilaseurannan digitalisoinnista olisi jäänyt huomioimatta.

Idea manuaalisen työn helpottamiseksi digitaalisin keinoin lähti eräästä ammattikeittiöstä 90-luvun loppupuolella. Olin ehtinyt olla foodservice alalla myyjänä reilusti yli 10 vuoden ajan. Sain työni puolesta seurata hyvin läheltä ammattikeittiöiden käytännön prosesseja. Ilman prosessien seuraamista sekä loistavia ja pitkämielisiä asiakkaita ajatus ateriakuljetusten lämpötilaseurannan digitalisoinnista olisi jäänyt huomioimatta. Asiakkaat jaksoivat sinnikkäästi kuunnella aiheesta käytyjä keskusteluitamme.

Lari:

Nokevalilla puolestaan oli valmiina juuri sopivasti uusi langaton tekniikka ja yli 20 vuoden kokemus lämpötilojen mittaamisesta jo silloin. Langattomien lämpömittareiden lisäksi tarvittaisiin tietokoneohjelma, joka ottaisi vastaan ja tallentaisi lämpötilatiedot langattomilta lähettimiltä, korvaisi siis kynän, paperin ja mapin.

Olin koodannut langattomien radiolähettimien testaamista varten ohjelman, joka osasi vastaanottaa, tallentaa ja näyttää langattomien mittareiden lähettämiä tietoja. Ryhdyin jatkokehittämään siitä versiota lämpötilojen omavalvontaa varten. Tästä alkoi nyt jo lähes 20 vuotta kestänyt yhteistyöni Markku Lukkarin kanssa. Yhdessä mietimme, mitä muuta langattomilla lähettimillä voisi keittiössä mitata ja mitä ominaisuuksia kynän ja paperin korvaavalta omavalvontaohjelmalta vaadittaisiin.

Yhdessä mietimme, mitä muuta langattomilla lähettimillä voisi keittiössä mitata ja mitä ominaisuuksia kynän ja paperin korvaavalta omavalvonta­ohjelmalta vaadittaisiin.

Jonkin ajan kuluttua meillä olikin sitten kasassa ensimmäinen digitaalinen omavalvontajärjestelmä. Siihen kuului lämpötilalähetin kylmiöihin ja pakastimiin sekä erityinen ateriankuljetuslaatikko langattomalla lämpötilalähettimellä varustettuna sekä tietokoneeseen kytkettävä radiovastaanotin. Lisäksi keittiön toimiston tietokoneelle asennettiin omavalvontaohjelma.

Muutaman vuoden kuluessa järjestelmä oli laajentunut käsilämpömittarilla sekä jäähdytyskaappeihin ja astianpesukoneisiin asennettavilla lämpötilalähettimillä.

Markku hoiti palvelun esittelyn ja myymisen, ja jopa laitteiden asentamisen, silloin vielä eri firman leivissä tosin. Minä olin aluksi mukana asennuksilla ja jopa muutamalla esittelykäynnillä asiakkaiden luona. Tämä aika antoi valtavasti korvaamatonta ensikäden tietoa ja kokemusta siitä ympäristöstä ja niistä tarpeista, joissa laitteita ja omavalvontaa käytettiin. Muutaman vuoden kuluessa järjestelmä oli laajentunut käsilämpömittarilla sekä jäähdytyskaappeihin ja astianpesukoneisiin asennettavilla lämpötilalähettimillä. Kaikki lähettivät tiedot automaattisesti ja langattomasti keittiön PC:llä pyörivään omavalvontaohjelmaan.

Oli aika siirtyä pilveen.

Näiden vuosien aikana ilmestyivät ensimmäiset suuren suosion saavuttaneet pilvipalvelut, joista joitakin mainitsin jo johdannossa. Oli aika siirtyä pilveen. Niinpä aloitimme vuonna 2010 toisen sukupolven omavalvontapalvelun kehittämisen pilvipalveluksi, jota ei enää tarvinnut asentaa keittiön tietokoneelle, vaan jota saattoi käyttää millä vain nettiin kytketyllä tietokoneella nettiselaimella. Näiden vuosien aikana olivat ilmestyneet myös älypuhelimet, joten nettiä saattoi kunnolla käyttää vähitellen myös puhelimella. Vuonna 2010 tuli myyntiin muuten myös ensimmäinen iPad. Uusi pilvipohjainen Ovaport-omavalvontapalvelu julkaistiin vuonna 2012 ja sen tueksi julkaistiin sovelluskauppohin myös Ova-mobiilisovellus.

Siitäkin on nyt kulunut 10 vuotta. Se on pitkä elinkaari tekniikalle, mutta Nokeval on aina kehittänyt ja valmistanut pitkäikäisiä ja käyttöä kestäviä tuotteita. Keväällä 2022 tuli kuitenkin aika julkaista kolmannen sukupolven omavalvontapalvelu NSnappy. Siinä tiivistyy kahden vuosikymmenen aikana kerryttämämme tieto ja asiantuntemus omavalvonnan ja olosuhdevalvonnan tarpeista. Kokemusta lämpötilojen mittaamisesta onkin nyt yli 40 vuotta.

NSnappyssa tiivistyy kahden vuosikymmenen aikana kerryttämämme tieto ja asiantuntemus omavalvonnan ja olosuhdevalvonnan tarpeista.

Markku:

Voidaankin todeta, että NSnappy palvelussa tiivistyvät kaikki lukuisat asiakkailtamme saadut ideat ja toiveet vuosien varrelta. Olemme Larin kanssa varmoja, että alkuperäisen idean pohjalta kehitetty ja nykypäivään tuotu palvelumme helpottaa merkittävästi ammattikeittiöiden arkea, tuo kustannussäästöjä ja luo kovempia ammattilaisia.

Tutustu uuden sukupolven NSnappy-omavalvontapalveluun.

Heräsikö kysyttävää tuotekehitysprojekteista tai NSnappysta?

Ota yhteyttä