Hauskuus, välittäminen ja jatkuva kehittäminen ohjaavat Soupster Familyn ravintoloiden arkea

nokeval logo Nokeval LinkedIn

Soupster Familyn keittiöpäällikkö Tiia Tuomainen ja ravintolapäällikkö Mari Mikkola innostuvat ravintolatoiminnan kehittämisestä eivätkä pelkää tarttua uusiin haasteisiin. Pian käyttöön otettavalla digitaalisella NSnappy-omavalvontapalvelulla kaksikko tavoittelee työntekijöidensä arjen helpottamista.

Sieluna salaattipöytä ja omalaatuisuus

– Kaikkien Dylan-ravintoloiden sisin sielu on runsas salaattipöytä sekä lounas, kiteyttää Dylan & Friends -ravintolan ravintolapäällikkö Mari Mikkola.

Dylan-ravintolat ovat Soupster Family -konsernin lounasruokailuun keskittyviä ravintoloita, joita Soupsterilla on yhteensä 12. Dylan-ravintoloista 11 sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja yksi Tallinnassa. Kaksi uutta toimipistettä on hiljattain avautumassa Vantaalle ja Espooseen. Yhteensä Soupster Family -konsernissa on 370 työntekijää ja 32 ravintolaa.

Mikkolan Dylan & Friends -ravintola sijaitsee Espoon Keilaniemessä Accountor Towerissa. Toista Dylania ei tarvitse merta kauempaa hakea, sillä Date with Dylan -sisarravintola sijaitsee heti viereisessä rakennuksessa.

– Vaikka näin vierekkäin olemme, molemmissa ravintoloissa on omat erikoisuutensa ja asiakkaillamme erityyppisiä toiveita. Keittiömestarit myös suunnittelevat ruokalistat paikan päällä, mikä tekee jokaisesta ravintolasta uniikin, kertoo Soupsterin keittiöpäällikkö Tiia Tuomainen.

Tuomainen ja Mikkola tutustuivat toisiinsa 1,5 vuotta sitten, kun Tuomainen hyppäsi Soupsterin matkaan avaamaan Date with Dylan -ravintolaa. Molemmat ovat avanneet uransa varrella useita ravintoloita ja kertovat rakastavansa avajaishulinaa yli kaiken – kaikessa ihanuudessaan ja kamaluudessaan.

– Uuden ravintolan avaaminen on kuin hallittu kaaos, Tuomainen nauraa. Myös Mikkola yhtyy tähän.

– Kaikkein mahtavinta ravintolan avaamisessa on se fiilis, kun et vielä ihan tiedä, mitä kaikkea tästä oikein alkaakaan, hän naurahtaa.

Tiia_Ja_Mari_Soupster_2_100x667
Mikkola ja Tuomainen Dylan & Friends -ravintolan terassilla, josta avautuvat upeat merimaisemat.

Arvot ohjaavat arkea

Poikkeusaika on osoittanut molempien rakastamasta ravintola-alasta vahvasti sen raa’ankin puolen. Miten siitä selvitään?

– Hauskuus, välittäminen ja jatkuva kehittyminen – niillä me menemme Soupsterilla eteenpäin, kertoo Tuomainen.

Tuomaisen mainitsemat kolme tekijää – hauskuus, välittäminen ja jatkuva kehittyminen – ovat Soupster Familyn arvot, joilla sekä Tuomainen että Mikkola kokevat olevan merkittävä rooli ravintoloiden arjessa.

– Ala on raaka, mutta meillä on sydämellinen omistaja, jolle ihmiset tulevat aina ensin. People business on meillä käsite, joka näkyy muun muassa matalana hierarkiana ja inhimillisyytenä. Kyynärpää­taktikointia ei ole, Mikkola kertoo.

Hauskuus ja välittäminen paistavatkin kaksikon kasvoilta kirkkaammin kuin aurinko Dylan & Friendsin terassilta avautuvan merimaiseman yllä. Iloiset naurunremakat ovat läsnä omasta työstä puhuttaessa ja toisen työpanos nähdään omaa osaamista eteenpäin vievänä voimavarana.

– Tiia on todella toimelias ja hän uskaltaa myös sanoa mielipiteensä kehittääkseen asioita eteenpäin. Yhdessä suunnittelimme ja käynnistämme myös digitaalisen omavalvonnan käyttöönoton. Tiia tuo keittiönäkökulman asiaan, kun itse tarkastelen sitä sali-ihmisen silmin, kertoo Mikkola.

TiiaMariSoupster3_1000x667
Mikkola ja Tuomainen Dylan & Friends -ravintolassa Espoon Keilaniemessä. Jokainen Dylan-ravintola on omanlaisensa sulautuen ympäristöönsä ja asiakkaidensa toiveisiin.

Digitaalisella omavalvonnalla enemmän aikaa ammatillisille intohimoille

Dylan-ravintoloissa otetaan pian käyttöön Nokevalin digitaalinen omavalvontapalvelu NSnappy. Ensimmäisenä palvelu otetaan käyttöön Date with Dylan -ravintolassa, josta palvelun käyttöä laajennetaan muihin Soupster Familyn ravintoloihin. Uuden palvelun käyttöönotossa on arvojen mukaisesti tavoitteena jatkuva kehittyminen, mutta ennen kaikkea ihmisistä välittäminen:

– Meidän on tarkoitus helpottaa digitaalisen omavalvonnan avulla työntekijöidemme arkea. Syy, miksi kokiksi tullaan, ei ole lämpötilan mittaus, vaikka se onkin tärkeä osa työtä. Jos voimme tehdä kokin työstä mielekkäämpää helpottamalla arjen rutiineja ja lisäämällä aikaa ammatillisille intohimoille, on se kaikkien etu. Jo pelkkä ajatus tästä sai keittiömestarimme innostumaan, kertoo Tuomainen.

Tarkoituksena on myös vähentää inhimillisiä virheitä NSnappy-palveluun digitalisoidun omavalvontasuunnitelman avulla. Kun kylmätilojen ja astianpesun valvonta on automatisoitu, voidaan manuaalisesta lämpötilojen kirjaamisesta luopua kokonaan. NSnappyn automaattisesti ja jatkuvasti keräämän lämpötiladatan avulla voidaan myös ennakoida koneiden huoltotarpeita ja optimoida laitteiden energiankulutusta.

Date with Dylan -ravintolassa arkea sujuvoitetaan myös käsikäyttöisillä NSnappy-mittalaitteilla, joilla voidaan nopeasti ja luotettavasti varmistaa muun muassa ruoan sisälämpötila ja suorittaa vastaanottotarkastukset. Tehtävien kuittaus digitaaliseen palveluun on nopeaa, ja kaikki tieto säilyy tallessa yhdessä paikassa.

– Frittirasvaisten kansioiden korvaaminen paperittomuudella on selkeä arjen etu. Kaikki tiedot ovat tarkasteltavissa yhdessä paikassa ja meillä on reaaliaikainen tieto siitä, onko kaikki kohdillaan. Mittaaminen tuo luotettavuutta ja vähentää aistinvaraista arviointia, sanoo Tuomainen.

Mikäli kaikki ei ole hyvin, NSnappy-palvelun automaattiset hälytykset ilmoittavat oikea-aikaisesti esimerkiksi auki jääneestä kylmiön ovesta tai muistuttavat päivälle ajastetuista, vielä suorittamatta olevista omavalvonnan tehtävistä.

NSnappy-palvelun ideana on tehdä omavalvonnasta kannustavaa ja systemaattista ajantasaisten tehtävälistojen avulla. Tämä helpottaa myös perehdytystä.

– Omavalvonnan viralliset tekstit eivät ole kovin mielenkiintoisia. Palvelun avulla voimme tehdä omavalvonnasta kiinnostavampaa, mikä helpottaa myös perehdytystä. Esimerkiksi omavalvontatehtävän video-ohjeesta jää paremmin näkömuistijälki tehtävän oikeanlaisesta suorittamisesta, pohtii Mikkola.

Tiia_Ja_Mari_Soupster_terassi_1920x1008
Jalat maassa, katse horisontissa.

Halu kehittyä vie eteenpäin

– Digitaalisen omavalvonnan käyttöönotto liittyy haluumme pysyä ajan hermolla, kehittää toimintaamme sekä olla vastuullisia tässä keittiön pakollisessa perustehtävässä, sanoo Tuomainen.

Kun työvuoro alkaa, alkaa heti ensimmäisellä sekunnilla myös ruoka- ja asiakasturvallisuuden varmistaminen.

– Se on lämpötilojen varmistamista, jäähdytystä, päivämäärien merkitsemistä, first-in-first-out-varastointia ja monia muita asioita, joita ei tietoisesti edes ajattele. Aina vuoron loppuun saakka. Digitaalisella omavalvonnalla haluamme vähentää muistinvaraisen työn määrää tässä lukuisista arjen teoista muodostuvassa kokonaisuudessa, kertoo Tuomainen.

Tuomainen ja Mikkola valitsivat NSnappyn digitaaliseksi omavalvontapalvelukseen sen ravintolakohtaisen räätälöitävyyden ja jatkuvan kehityksen takia.

– Meille tuli jo ensimetreillä mielikuva, että NSnappy-palvelua kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Emme halua uinuvaa tuotetta, joka olisi jo kahden vuoden päästä vanha. Yhteistyö Nokevalin kanssa lähti rullaamaan heti sukkelasti ja molemmin puolin tuntuu olevan aito halu tehdä tätä yhdessä. Myös kotimaisuus on plussaa, sanoo Tuomainen.

– Räätälöimme Nokevalin kanssa tarpeitamme vastaavan kokonaisuuden, jolloin maksamme vain siitä, mitä tarvitsemme, Mikkola lisää.

Tuomainen ja Mikkola uskovat digitaalisuuden lisääntyvän ammattikeittiöissä enemmänkin tulevaisuudessa.

– Elämme vuotta 2022 ja keittiö on jäänyt kivikautiselle ajalle monessa osa-alueessa. Omavalvonta on kuitenkin pakollista, joten tuntuu erikoiselta, että sen digitalisointi ei ole vielä kovin yleistä. Paperittomia toimistoja on jo, joten miksi ei voisi olla keittiöitäkin. Uskon digitaalisten ratkaisujen käytön olevan positiivinen viesti niin työntekijän kuin asiakkaan näkökulmasta – huolehdimme paremmin omavalvonnastamme ja helpotamme samalla myös työntekijöidemme työtaakkaa, Tuomainen toteaa.

Seuraamme Soupster Familyn NSnappy-omavalvontapalvelun käyttöönottoa useamman artikkelin verran. Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Soupsterin tulevista kuulumisista!

Haluatko kuulla lisää digitaalisesta omavalvonnasta?

Ota yhteyttä