IoT maallikoille – mitä olet halunnut tietää (etkä kehdannut kysyä)

Nokeval Nokeval LinkedIn

Mikä IoT?

Internet of Things, IoT, esineiden internet… Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tässä tapauksessa niillä tarkoitetaan hyvin vaihtelevia asioita. IoT on käsitteenä hyvin vaihteleva eikä tarkoita mitään tiettyä asiaa. Helppoa selitystä käsitteelle on siis vaikeaa löytää. Ehkä yksinkertaisimmillaan puhutaan verkkoon kytketystä laitteesta, siis mistä tahansa laitteesta. Tämä on IoT:n perusedellytys, mutta toteutuksen lähtökohtana käsite ei riitä.

Tästä artikkelista löydät selkokielellä avattuna IoT:iin liittyvän sanaston yleisimmät käsitteet. IoT-ratkaisuja mietittäessä vastaan tulee monta kiusallista kysymystä verkkoyhteyden jälkeen, tutustu termeihin siis etukäteen ja uit kuin kala vedessä mukana IoT keskustelussa.

Anturi

Ei anturia, ei mittausdataa. Anturin valinta on kriittinen osa tuotetta, koska siitä riippuu datan luotettavuus. Jos anturi näyttää perunoita, raporteilla ei ole arvoa. Anturi valitaan aina tapauskohtaisesti käyttötarkoituksen mukaan.

IoT

Internet of Things, esineiden internet. Laite / kodinkone / anturi / joku muu ottaa yhteyden verkkoon ja siirtää sinne dataa.

Kuuluvuus

Haloo kuuleeko tukiasema? Etäisyyksillä on suuri merkitys tiedonsiirtotekniikkaa valittaessa. Mieti myös, minne haluat laitteet asentaa – metallihäkki ja radiosignaali eivät tunnetusti ole hyviä kavereita. Kun kuuluvuusrajoitukset tiedetään etukäteen, mahdollisiin ongelmakohtiin voidaan puuttua jo suunnitteluvaiheessa.

Lähetin

Tieto ei siirry anturista itsekseen, vaan se tarvitsee avukseen lähettimen. Lähettimen antenni auttaa siirtämään radioteistä datapaketteja määrittelemääsi kohteeseen, esimerkiksi tukiasemalle tai operaattoriverkon vastaanottimiin.

Tiedonsiirtoteknologia

Ajattele kännykkäliittymää, jossa puhelin ottaa yhteyden mobiiliverkkoon. Kaikkien laitteiden täytyy yhdistyä jonnekin, joko langattomasti tai piuhan avulla. Langattomuus mahdollistaa datan keräämisen ilman, että kukaan käy purkamassa tietoa laitteelta perinteiseen loggerityyliin. Meillä tuetaan eri teknologioita, koska niillä on omat hyvät puolensa. Saatavilla on mm. LoRa, LoRaWAN, Sigfox, Mesh, NB-IoT ja 5G -teknologiaa.

Verkon kattavuus

Kuuluuko vai eikö kuulu? Kaikki verkot eivät toimi koko Suomen laajuisesti, samoin kansainvälisillä markkinoilla saattaa olla eroja esimerkiksi radiontaajuuden käyttöoikeuksissa. Mieti aina etukäteen, missä mahdollisesti haluat laitteita käyttää.

Virrankulutus

Kauanko pariston täytyy kestää? Onko verkkovirtaa mahdollista hyödyntää? Kesto riippuu paitsi pariston koosta, myös lähetysmääristä ja käytettävistä antureista. Osa antureista kuluttaa niin paljon virtaa, ettei paristoa kannata edes harkita. Laitteeseen lopulta päätyvät ratkaisut määräytyvät usein virrankulutuksen perusteella. Mistä ollaan valmiita tinkimään, mitä halutaan pitää mukana?

Kun tarvitset IoT-ratkaisujen asiantuntijaa, ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Nokeval on IoT-ratkaisujen asiantuntija

Tutustu palveluihimme!