Elintarvikkeiden lämpötilojen seuranta – miksi sillä on väliä?
Päivitetty 4.1.2024
Seuranta on osa omavalvontaa
Lämpötilojen seuranta ammattikeittiöissä ja elintarviketeollisuudessa on osa omavalvontaa, jolla varmistetaan ruoan ja tuotteiden turvallisuus – kaikkihan varmasti haluavat tarjota asiakkailleen hyvälaatuisia tuotteita. Oikeilla elintarvikkeiden käsittely-, valmistus,- varastointi- ja kuljetuslämpötiloilla varmistetaan elintarviketurvallisuutta. Tärkeää on, että lämpötilat ovat oikeita ja niitä seurataan koko tuotteen elinkaaren ajan.
Suurin osa elintarvikeperäisistä epidemioista liittyy lämpötilaan
Ruokavirastolla on ohjeet elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista. Esimerkiksi kalatuotteet pitää säilyttää alle + 3°C:ssä, jauheliha alle +4°C:ssä ja monet muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet alle + 6°C:ssä. Lämpötilarajojen noudattaminen on tärkeää, sillä Eviran selvityksen mukaan suuri osa elintarvikeperäisistä epidemioista liittyi lämpötilaan. Oikeat lämpötilarajat määritellään jokaisen tuotantolaitoksen omassa omavalvontasuunnitelmassa ja lämpötilojen toteutumista eri työvaiheissa seurataan omavalvontasuunnitelman määrittelemällä tavalla.
Kuuma kuumana ja kylmä kylmänä
Lämpötilat ovat oikeita, kun kuuma ruoka pidetään kuumana ja kylmä kylmänä. Erityinen vältettävä lämpötila-alue, ns. vaaravyöhyke on +6…+60°C (lähde). Elintarvikkeita tulisi pitää vaaravyöhykkeellä mahdollisimman lyhyen aikaa. Kylmät tuotteet on säilytettävä viileämmässä ja kuumat tarjoiltava vaaravyöhykettä kuumempina. Lisäksi jäähdytyksen on tapahduttava riittävän nopeasti, jotta elintarvikkeet eivät ole vaaravyöhykkeessä kauaa ja tuotteiden säilyvyys turvallisina voidaan varmistaa. Vältettävää lämpötila-aluetta viileämmässä mikrobien lisääntyminen on hitaampaa, jolloin elintarvikkeet säilyvät pidempään hyväkuntoisina. Kuumentaminen puolestaan tuhoaa mikrobeja elintarvikkeista.
”Miltä kuulostaisi, jos lämpötilojen valvonnan voisi automatisoida?”
“Ai se omavalvonta. Se on semmoista tylsää lämpötilojen kyttäämistä.” Suurin piirtein näin tokaisi eräs elintarvikealalle valmistunut nuori kuultuaan, että työnantajani tuottaa ratkaisuja omavalvontaan. Näinhän se tietysti onkin, lämpötilojen seuraaminen katkaisee sen varsinaisen työn, mitä elintarvikevalmistuksessa ja tuotantolaitoksissa ollaan tekemässä; on se sitten ruoan valmistusta, varastointia tai jokin muu työvaihe.
Elintarviketeollisuudessa ja foodservice-alalla omavalvonnan osana tehtävä elintarvikkeiden lämpötilojen seuranta on tärkeää, kun halutaan varmistaa tuoteturvallisuus ja tuotteiden laatu. Kysyinkin kyseiseltä, nuorelta “miltä kuulostaisi, jos lämpötilojen valvonnan voisi automatisoida”. Se olisi kuulemma sitten ihan eri asia!
Jos olet kiinnostunut automatisoimaan omavalvonnan, autamme sinua mielellämme, sillä meillä on syvällinen tuntemus omavalvonnasta ja vankka kokemus ratkaisuista ammattikeittiöille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle! Ota yhteyttä!